Labioplasti, kadın genital bölgesindeki dudakların estetik kaygılar ya da fonsiyonel nedenlerle düzeltilmesi amacıyla yapılan operasyonlardır. Dış genital organlardan olan labium adı verilen dudaklar, yüzeyi tüylerle kaplı daha kalın ve dolgun olan büyük dudaklar ile büyük dudakların iç kısmında yerleşen daha ince olan küçük dudaklardır.

Labioplasti denildiğinde daha çok iç dudakların büyük, asimetrik ya da sarkık olması nedeniyle gerçekleştirilen iç dudak küçültme ameliyatları akla gelmektedir. Daha nadir olarak dış dudaklarda küçültme ya da büyütme şeklinde müdahaleler de yapılabilmektedir.

İç dudakların büyük, asimetrik, sarkık, düzensiz kenarlı, koyu renkli olması gibi durumlar doğuştan gelen genetik özelliklere bağlı olabildiği gibi; kadınların yaşamı boyunca ergenlik döneminde hormonların etkisiyle, ilerleyen yaşla, menopoza bağlı östrojen eksikliğinde dokuların zayıflamasıyla, doğum ve gebeliklerle de dış genital yapılarda değişiklikler olabilmektedir. Ayrıca sık geçirilen vajinal-vulvar enfeksiyonlar, kilo alıp verme, travma gibi birçok nedenle de dış genital bölgede istenmeyen, rahatsızlık yaratan durumlar ortaya çıkabilmektedir. Labioplasti işlemleri ile bu uzamış, sarkmış ya da asimetrik görünümdeki dudaklar kısaltılabilir ve şekillendirilebilir. İçi boşalmış, gevşemiş dudaklar ise sıkılaştırılıp dolgunlaştırılabilir.

Öncelikle kadın dış genital organları çok farklı görünümlerde olabilmektedir ve bu konuda net bir normal-anormal tanımı yapılamamaktadır. Bu konuda bir ‘normal’ tanımı olmaması nedeniyle kişinin dış genital organlarının görünümünden rahatsız olması genital estetiğe başvurmasında tek başına bir sebep olabilmektedir. Çünkü bu hoşnutsuzluk duygusal strese, kendine güven problemleri gibi psikolojik sorunlara ve cinsel ilişkiden kaçınma durumu gibi cinsel sorunlara yol açabilmektedir.

Bunun dışında özellikle küçük dudakların büyük ya da sarkık olması genital bölgede tahrişe, kronik enfeksiyonlara, hijyen sorunlarına sebep olabilmektedir. Bu bölgedeki şişkinlik görüntüsü iç çamaşırı, mayo hatta kıyafetlerde istenmeyen görünümlere sebep olabilir ve bu durum kişiyi rahatsız eder. Hatta bazen labiumları vajinanın içine iterek şişlik görünümünü azaltma ihtiyacı duyulabilmektedir. Ayrıca bu durum otururken, yürürken ya da koşu, bisiklet, at binme yüzme gibi aktivitelerde rahatsızlık hissi yaratabilmektedir.

Labioplasti ihtiyacını doğuran nedenlerden biri de cinsel ilişkide zorlanma, ilişki sırasında dudakların vajen içine doğru giderek gerilmesine bağlı ağrı gibi şikayetler olabilmektedir.  Ayrıca görünümden rahatsız olan kadınlarda partnerinden utanıp çekinme, cinsel ilişkiden kaçınma, cinsel hazda azalma gibi durumlara da rastlanabilmektedir. Dudaklardaki asimetri idrar yaparken, idrarın istenmeyen bir yöne gitmesine ve bacaklarda ıslanma gibi sorunlara yol açabilmektedir. Bütün bu nedenlerin bir veya birkaçı bu bölgede düzeltici cerrahi ihtiyacını doğurabilir.

Anestezi altında ağrısız bir şekilde yapılan bu ameliyatlarda, yapılacak olan cerrahi işleme ve hastanın klinik durumuna göre uygulanacak olan anestezi yöntemi değişebilmektedir. Lokal anestezi, genel anestezi veya regional anestezi (belden yapılan anestezi)  yöntemleri kullanılabilir. Labioplasti ameliyatlarında dudaklardaki fazla dokular uygun şeklide çıkarılır ve bu bölgeler tekrar onarılır. Sonuçta genital bölgedeki dudakların küçültülüp, simetrik bir görüntüye ulaşması sağlanmaktadır. Günümüzde tanımlanmış çeşitli teknikler mevcut olmakla birlikte, uygun labioplasti tekniği kişinin anatomik yapısına ve beklentilerine göre seçilmektedir.

Labioplasti işleminden sonra çoğu zaman işlem sonrası hastanede yatış gerekmemektedir. Operasyon sonrası yaklaşık 6 saat gözlem sonrası taburculuk uygun olmaktadır.  Daha sonrası için 2-3 günlük istirahat yeterlidir.  Egzersiz ve cinsel ilişki için 4-6 hafta beklemek gerekmektedir.

Genital bölgede tahriş

–      Kronik vulvar- vajinal enfeksiyonlar

–      Hijyenik problemler

–      Yürüyüş, koşu, bisiklet sürme, at binme ve yüzme gibi aktivitelerde rahatsızlık

–      Cinsel ilişkide zorlanma ya da ağrı

–      İdrar yaparken idrarın farklı yöne gitmesi

–      Stres

–      Özgüven eksikliği

–      Cinsel isteksizlik

Klitoroplasti ( Klitoral hudoplasti)

Klitoris çevresindeki fazla dokuların kozmetik nedenler veya cinsel hazla ilgili sorunlar nedeniyle çıkarılmasına yönelik düzeltici cerrahilerdir. Çoğunlukla labioplasti işlemi ile birlikte yapılmaktadır.

Vajinoplasti

Çoğunlukla vajinal doğum yapmış kadınlarda ya da ileri yaş ile dokuların zayıflaması gibi nedenlerle vajinanın geniş, açık, bol, gevşek hissedilmesi nedeniyle tercih edilen, vajinanın daraltılıp sıkılaştırılması amacıyla uygulanan cerrahilerdir.

Perineoplasti

Perine adı verilen vajen girişi ile anüs arasındaki bölgenin düzeltici operasyonlarıdır. Çoğunlukla kötü iyileşen doğum yırtıkları ya da kesilerinin düzeltilmesi amacıyla yapılmaktadır.

Ayrıca vajina içine ve büyük dudaklara PRP uygulamaları; büyük dudaklara dolgu (yağ- hyaluronik asit)  uygulamaları; lazer ile vajinal sıkılaştırma, renk açma uygulamaları gibi cerrahi olmayan genital estetik işlemler de yapılabilmektedir.

Labioplasti hakkında sık sorulan sorular 

Ameliyatsız genital estetik yapılır mı?

Vücudun diğer bölgelerinde olduğu gibi genital bölgede de ameliyatsız estetik müdahaleler yapılabilir. Laser ile vajina daraltma- sıkılaştırma, dış dudaklarda sıkılaştırma dolgunlaştırma, genital bölgede renk açma gibi uygulamalar yapılabilir. Ayrıca lazer uygulamaları sık tekrarlayan vajinal enfeksiyonların tedavisi, menopozda vajinal kuruluk tedavisi, bazı idrar kaçırma tiplerinin tedavisi gibi estetik dışı nedenlerle de yapılabilmektedir. Ayrıca kimyasal maddelerle renk açma, PRP ve dolgu uygulamaları da genital bölgede kullanılan cerrahi olmayan uygulamalardandır.

Lazer ile labioplasti yapılır mı?

Genital estetikte fazla dokunun çekilmesinde makas bisturi yerine lazer kullanılabilir ya da dış dudakların kırışıklıklarının azaltılması, sıkılaştırılması için yapılabilen lazer uygulamaları mevcuttur.

Her kadın labioplasti işlemi yaptırabilir mi? 

18 yaşını tamamlamış, operasyona ya da anestezi almasına engel olabilecek herhangi bir ciddi – kronik hastalığı olmayan herkese genital estetik yapılabilir. Ancak işlem sadece kişinin estetik kaygıları nedeniyle yapılacaksa,   kişide psikiyatrik bir vücut algı bozukluğu olmadığından emin olunmalıdır.

Labioplasti sonrası his kaybı olur mu?

Genital estetik ameliyatından sonra his kaybı olmaz. Aksine labioplasti ile birlikte genellikle yapılan klitoris etrafındaki fazla dokunun alınması işlemi ile cinsel fonksiyonlarda iyileşme olabilmektedir. Ameliyat sonrasında kadınlarda iç dudak sarkması ve büyüklüğü nedeni ile yaşanan cinsel ilişki zorluğu ve ağrı ortadan kalkar. Bununla birlikte görünümdeki düzelme kişinin kendine olan güvenini kazanmasını sağlar.            Tüm bunlar ilişki sırasında alınan hazzı artırır. Böylelikle cinsel yaşantıda belirgin düzelme sağlanır.

Labioplasti sonrası cinsel hayata ne zaman başlanır?

Genital estetik ameliyatından sonraki süreç kişinin doku iyileşmesine göre değişebilir. Genellikle cinsel ilişki için operasyon sonrası 4-6 hafta beklemek gerekmektedir.

Labioplasti sonrasında ödem oluşur mu?

Labioplasti ameliyatından sonra yapılan işlem nedeniyle geçici bir ödem oluşmaktadır. İyileşme sürecinde oluşan ödem giderek azalır. Ödemi önlemek için operasyon sonrası ilk günlerde belli aralıklarla buz uygulamaları önerilmektedir.

Labioplasti ameliyatında dikişler ne zaman düşer, iz kalır mı?

Labioplastide kendiliğinden kısa sürede eriyebilen dikişler kullanılır, dolayısıyla ameliyat sonrası dikişlerin alınmasına gerek kalmaz. 1 hafta gibi bir sürede yaralar büyük oranda iyileşir, operasyon sonrası 2-3. haftada ise dikişler kendiliğinden düşmektedir. Kişinin doku yapısına bağlı olarak değişebilmekle birlikte; genellikle uygun dikiş tekniği ve materyali kullanıldığında oldukça düzgün bir görünüm elde edilebilmektedir.

Vajinoplasti

Cinsel ilişki sırasında kadın yumurtasının erkek üreme hücresi spermle döllenmesiyle başlayan süreç şeklinde tanımlanan gebelik (hamilelik) ortalama 37-40 hafta sürmektedir. Doğum kontrol yöntemlerine başvurulmayan cinsel birlikteliklerde hamilelik ihtimali artar.

Riskli gebelik ya da yüksek riskli gebelik; gebelik öncesi ya da gebelikte ek bir hastalığı olan veya taramalarda düşük riski veya bebekte sakatlık riski çıkan gebeliklerdir

Normal vajinal doğum yapılamayan durumlarda başvurulan yöntem, sezaryen doğumdur. Normal doğum düşünülen durumlarda acil olarak sezaryene geçiş yapılabileceği gibi doğum öncesi planlama yapılarak da sezaryen kararı alınabilir. Doğumdan önce sezaryen yapılacağı kesinleşmiş ise işlemin yapılacağı tarih ve saat belirlenebilir.

Sezaryen doğum, ameliyathane koşullarında ve anestezi altında gerçekleştirilen bir doğum tekniğidir. Bu işlemde önce karna, sonra rahme kesi uygulanarak bebeğin anne karnından çıkarılır. Daha sonra kesi yerleri dikiş ile kapatılarak doğum tamamlanır.

ajinal akıntı, vajina ve rahim ağzındaki küçük bezlerden salgılanan sıvıdır. Bu sıvı, vajinayı ve üreme sistemini temiz ve sağlıklı tutarak eski hücreleri ve kalıntıları temizlemek için her gün vajinadan sızar. Östrojen seviyelerindeki normal değişikliklerden vajinal akıntı meydana gelebilir

Vajina sarkması, vajinanın etrafındaki kas, bağ dokular, pelvik organları ve dokuları yerinde tutan sinir, kas dokularının zayıflamasıyla kopar ve vajenden dışarı sarkmalar meydana gelir. Normal doğum yapmak, östrojenin yetersiz gelmesi, yaşlılık gibi sebeplerden ortaya çıkmaktadır

Tedavi edilebilen cinsel yolla bulaşan hastalıklar: Sifiliz, bel soğukluğu, klamidya ve trikomoniyazdır. En sık görülen seksüel geçişli 4 hastalık ise; hepatit B, herpes simplex, HIV (AIDS) ve HPV tam olarak tedavi edilemez