Halk arasında rahim sarkması olarak bilinen rahatsızlığın tıp dilindeki adı ise uterus prolapsusu olarak bilinmektedir. Uterus prolapsusu, rahmin normalden aşağı doğru kayması anlamına gelmektedir. Kadınlarda yer alan rahim, kas ve dokulara bağlı bir bölgede bulunmaktadır. Ancak, bazı sebeplere bağlı olarak, rahim düşmesi rahatsızlığına sebep olabilir. Vajinal sarkma dereceleri de hastalıktan hastalığa ve yaşa bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Rahim sarkmasının hafif boyutunda tedavi olmadan da yaşama devam edilebilirken ileri boyutunda ise günlük yaşamı engelleyeceği için tedaviye ihtiyaç duyulmaktadır.

Rahim düşmesi olarak da bilinen uterus prolapsusu, yaygın bir şekilde görülen bir rahatsızlıktır. Pelvik organ sarkmasının birçok sebebi bulunmaktadır. Öncelikli olarak, pelvik kasların önemi büyüktür. Pelvik kaslar ve bağ dokularına tutulu olan rahim, kasların ve dokuların zayıflaması ile aşağı doğru kayacaktır. Bu kasların zayıflamasının sebeplerinin başında yaş gelmektedir. İleri yaşa bağlı olarak, bazı kadınlarda vajinal sarkma görülebilmektedir.

Rahim sarkmasının bir diğer sebebi ise çeşitli doğumlardır. Normal doğumlarda, iri bebeğin dünyaya gelmesi rahim düşmesi rahatsızlığına sebep olabilmektedir. Uterus prolapsusu rahatsızlığının bir diğer sebebi ise genetik yatkınlıktır. Bazı insanlar, genetik olarak zayıf bağ dokusuna ve pelvis kaslarına sahip olabilmektedir. Aynı zamanda, obezite hastalarında da  görülebilirken sıklıkla görülen sebeplerden bir diğeri de yüksek ağırlık kaldırmaktır. Bu gibi yüksek ağırlık kaldıran kişilerde sıklıkla rahim düşmesi durumları ile karşılaşılabilmektedir.

Pelvik organ sarkması olarak da bilinen vajinal sarkmanın birçok belirtisi vardır. Bu belirtilerin başında ise idrar sorunu gelmektedir. Rahim düşmesi rahatsızlığına sahip olan kişilerde idrar kaçırma durumları ile sıklıkla karşılaşılmaktadır. Bazı kişilerde ise idrar yapamama durumları ile de karşılaşılabilmektedir. Uterus proplopsusu rahatsızlığının bir diğer belirtisi ise bağırsak hareketleridir. Rahim sarkması olan kişilerde birtakım sorunlar baş gösterir ve devamlı süre gelen ağrılar gözlemlenmektedir.

Rahim sarkmasında görülen bir diğer belirti ise vajina akıntıları ve vajinal kanamalardır. Devamlı ve yoğun kanamalar, rahim düşmesi belirtilerinin en önemli göstergeleri başında gelmektedir. Pelvik organ sarkmasında bir diğer belirti ise cinsel ilişkide yaşanan zorluktur. Cinsel ilişki esnasında büyük bir ağrı ve kasılmalar gözlemlenebilmektedir. Vajinal sarkma rahatsızlığında en önemli bir diğer belirti ise vajinada hissedilen bir ağırlıktır. Bu ağırlık ile birlikte hastalar vajinasından bir doku çıkacakmış gibi hissedebilmektedirler.

  • Uterus prolapsusu olarak adlandırılan vajina düşmesi rahatsızlığında evreler bulunmaktadır. Hafif, orta ve şiddetli evre olmak üzere üç farklı evresi bulunmaktadır. Hafif pelvik organ sarkmasında genel olarak kişilerin hayatları kısıtlanmaz. Günlük yaşamlarına devam edebilecekleri için çoğu zaman herhangi bir tedaviye de gerek kalmaz. Orta şiddetli rahim sarkmasında ise orta şiddetli ağrılar ve cinsel ilişkide yaşanan zorluklar öne çıkmaktadır. Ağrının şiddeti ve hastaların hayatlarında yaşanan kısıtlanma orta seviyededir. Yüksek şiddetli vajinal sarkma rahatsızlığında ise çok daha şiddetli belirtiler bulunmaktadır. Bu belirtilerin başında ise şiddetli ağrılar, şiddetli kanama ve akıntılar gözlemlenmektedir. Aynı şekilde, rahim düşmesi rahatsızlığında idrar yapamama problemi baş göstermektedir.

Cinsel ilişki sırasında kadın yumurtasının erkek üreme hücresi spermle döllenmesiyle başlayan süreç şeklinde tanımlanan gebelik (hamilelik) ortalama 37-40 hafta sürmektedir. Doğum kontrol yöntemlerine başvurulmayan cinsel birlikteliklerde hamilelik ihtimali artar.

Riskli gebelik ya da yüksek riskli gebelik; gebelik öncesi ya da gebelikte ek bir hastalığı olan veya taramalarda düşük riski veya bebekte sakatlık riski çıkan gebeliklerdir

Normal vajinal doğum yapılamayan durumlarda başvurulan yöntem, sezaryen doğumdur. Normal doğum düşünülen durumlarda acil olarak sezaryene geçiş yapılabileceği gibi doğum öncesi planlama yapılarak da sezaryen kararı alınabilir. Doğumdan önce sezaryen yapılacağı kesinleşmiş ise işlemin yapılacağı tarih ve saat belirlenebilir.

Sezaryen doğum, ameliyathane koşullarında ve anestezi altında gerçekleştirilen bir doğum tekniğidir. Bu işlemde önce karna, sonra rahme kesi uygulanarak bebeğin anne karnından çıkarılır. Daha sonra kesi yerleri dikiş ile kapatılarak doğum tamamlanır.

ajinal akıntı, vajina ve rahim ağzındaki küçük bezlerden salgılanan sıvıdır. Bu sıvı, vajinayı ve üreme sistemini temiz ve sağlıklı tutarak eski hücreleri ve kalıntıları temizlemek için her gün vajinadan sızar. Östrojen seviyelerindeki normal değişikliklerden vajinal akıntı meydana gelebilir

Vajina sarkması, vajinanın etrafındaki kas, bağ dokular, pelvik organları ve dokuları yerinde tutan sinir, kas dokularının zayıflamasıyla kopar ve vajenden dışarı sarkmalar meydana gelir. Normal doğum yapmak, östrojenin yetersiz gelmesi, yaşlılık gibi sebeplerden ortaya çıkmaktadır

Tedavi edilebilen cinsel yolla bulaşan hastalıklar: Sifiliz, bel soğukluğu, klamidya ve trikomoniyazdır. En sık görülen seksüel geçişli 4 hastalık ise; hepatit B, herpes simplex, HIV (AIDS) ve HPV tam olarak tedavi edilemez